Yabancı Plakalı Araçlar İçin 2+2 Yıl Düzenlemesinin Zamanı Belli Oldu.

Dünya 17.12.2023 - 12:16, Güncelleme: 17.12.2023 - 12:16 8304+ kez okundu.
 

Yabancı Plakalı Araçlar İçin 2+2 Yıl Düzenlemesinin Zamanı Belli Oldu.

Yurt dışından emekli olan T.C. vatandaşı ve mavi kart sahibi yabancı vatandaşlar için yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor.

Hali hazırda yurt dışında ikâmeti olan ve toplamda 185 gün yurt dışında yerleşik olma şartlarını beraberinde yerine getiren T.C. vatandaşları ve Mavi Kart sahibi yabancı vatandaşlar, yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de maksimum 2 yıl (730 gün) bırakabiliyorlar. Yeni düzenleme ile bu süre emekli gurbetçi vatandaşlar için 4 yıla kadar uzatılabilecek.   Her ne kadar resmi açıklama yapılmış olmasada, daha önce gurbetçi vatandaşlarımızın ilk olarak Silayolu.com'da okuduğu " Yurt dışından emekli gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye'de bırakmak istedikleri yabancı plakalı araçları için 2+2 yıl " düzenlemesinin tarihi belli oldu. Silayolu.com editörü İbrahim Yırtmaz'ın birebir edindiği yeni bilgiye göre; "2+2 yıl" düzenlemesi yurt dışından emekli olan gurbetçi vatandaşlarımız için yılbaşından itibaren hayata geçirileceği öğrenildi. Özetle yurt dışından emekli gurbetçiler için Türkiye'de 2 yıl süresi dolan yabancı plakalı araçların yurttan çıkarılmadan artı 2 yıl daha kalabileceği veya 2 yıl süresi dolan araçların yurt dışına çıkması halinde araç sahibinin yurt dışında 185 gün beklemeden bir seferlik 2 yıl daha Türkiye'ye araç getirebileceği anlamına geliyor.  Türkçeye Tercüme Edilmiş Emeklilik Belgesi Gerekli Bu hizmetten faydalanmak isteyen yurt dışından emekli olan T.C. vatandaşı ve mavi kart sahibi yabancı vatandaşların yapması gereken, Türkiye'de bulunan araçlarının 730 günlük süresi dolduğunda veya öncesinde, yurt dışından emekli olduklarına dair noter veya konsoloslok onaylı Türkçeye tercüme edilmiş emeklilik belgesi ile gümrük müdürlüklerine baş vurmaları gerekmektedir. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;  Araç muayenesi Avrupa ülkelerinin bir kısmında araç muayenesi (TÜV) süresi 2 yıl olarak uygulanırken, diğer bir kısmında ise 1 yıl olarak uygulanıyor. Türkiye'de araç muayenesi süresi biten araçların, ülkeden çıkarılarak kayıtlı olduğu ülke ve şehirde tekrar muayene yaptırılması gerekmektedir. Türkiye'de veya başka bir ülkede bu işlemin yapılması mümkün değildir.  Araç sigortası 6 Ay'dan fazla Türkiye'de kullanılan yabancı plakalı araç için Avrupa'da bulunan sigorta şirketleri, bu araçların sigortasını iptal edebiliyor. Bu gibi bir sorunla karşılaşmamak için öncesinde bağlı bulunulan sigorta şirketi ile ön görüşme yapılmasında fayda olduğunu, aksi taktirde olası bir kazada haklıyken haksız duruma düşülebileceğini belirtmek isteriz. Oturum ve sağlık sigortası Avrupa'da yaşayan gurbetçi vatandaşlar arasında, 6 Ay'dan fazla Türkiye'de kalacak olan kişiler; bağlı bulundukları yabancılar dairesinden ve sağlık sigortası kurumlarından özel izin almalıdırlar. Aksi taktirde hem oturumun iptali ve sigortanın geçersiz olma durumu söz konusu olabilir.   Haber ve Fotoğraf: Silayolu.com  
Yurt dışından emekli olan T.C. vatandaşı ve mavi kart sahibi yabancı vatandaşlar için yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor.

Hali hazırda yurt dışında ikâmeti olan ve toplamda 185 gün yurt dışında yerleşik olma şartlarını beraberinde yerine getiren T.C. vatandaşları ve Mavi Kart sahibi yabancı vatandaşlar, yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de maksimum 2 yıl (730 gün) bırakabiliyorlar. Yeni düzenleme ile bu süre emekli gurbetçi vatandaşlar için 4 yıla kadar uzatılabilecek.

 

Her ne kadar resmi açıklama yapılmış olmasada, daha önce gurbetçi vatandaşlarımızın ilk olarak Silayolu.com'da okuduğu " Yurt dışından emekli gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye'de bırakmak istedikleri yabancı plakalı araçları için 2+2 yıl " düzenlemesinin tarihi belli oldu.

Silayolu.com editörü İbrahim Yırtmaz'ın birebir edindiği yeni bilgiye göre; "2+2 yıl" düzenlemesi yurt dışından emekli olan gurbetçi vatandaşlarımız için yılbaşından itibaren hayata geçirileceği öğrenildi. Özetle yurt dışından emekli gurbetçiler için Türkiye'de 2 yıl süresi dolan yabancı plakalı araçların yurttan çıkarılmadan artı 2 yıl daha kalabileceği veya 2 yıl süresi dolan araçların yurt dışına çıkması halinde araç sahibinin yurt dışında 185 gün beklemeden bir seferlik 2 yıl daha Türkiye'ye araç getirebileceği anlamına geliyor. 

Türkçeye Tercüme Edilmiş Emeklilik Belgesi Gerekli

Bu hizmetten faydalanmak isteyen yurt dışından emekli olan T.C. vatandaşı ve mavi kart sahibi yabancı vatandaşların yapması gereken, Türkiye'de bulunan araçlarının 730 günlük süresi dolduğunda veya öncesinde, yurt dışından emekli olduklarına dair noter veya konsoloslok onaylı Türkçeye tercüme edilmiş emeklilik belgesi ile gümrük müdürlüklerine baş vurmaları gerekmektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

 Araç muayenesi

Avrupa ülkelerinin bir kısmında araç muayenesi (TÜV) süresi 2 yıl olarak uygulanırken, diğer bir kısmında ise 1 yıl olarak uygulanıyor. Türkiye'de araç muayenesi süresi biten araçların, ülkeden çıkarılarak kayıtlı olduğu ülke ve şehirde tekrar muayene yaptırılması gerekmektedir. Türkiye'de veya başka bir ülkede bu işlemin yapılması mümkün değildir.

 Araç sigortası

6 Ay'dan fazla Türkiye'de kullanılan yabancı plakalı araç için Avrupa'da bulunan sigorta şirketleri, bu araçların sigortasını iptal edebiliyor. Bu gibi bir sorunla karşılaşmamak için öncesinde bağlı bulunulan sigorta şirketi ile ön görüşme yapılmasında fayda olduğunu, aksi taktirde olası bir kazada haklıyken haksız duruma düşülebileceğini belirtmek isteriz.

Oturum ve sağlık sigortası

Avrupa'da yaşayan gurbetçi vatandaşlar arasında, 6 Ay'dan fazla Türkiye'de kalacak olan kişiler; bağlı bulundukları yabancılar dairesinden ve sağlık sigortası kurumlarından özel izin almalıdırlar. Aksi taktirde hem oturumun iptali ve sigortanın geçersiz olma durumu söz konusu olabilir.

 

Haber ve Fotoğraf: Silayolu.com

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (2 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lokalbakis.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Kenan sünme
(17.12.2023 14:28 - #246)
Araclarin tüv muanesi ni türkiyeden alinirsa daha saglikli olur her 2 yilda tüv icin tekrar almanyaya geleceksem ne anlami kalir ayni eziyeti gine çekecegiz bunu devletimiz uygulamaya avrupa ülkenerine tüv türkiyeden alinmasi gereki ki araclarin 2+2 kalabisin avrupa ülkeleri türk vatandaslarin mal varligini nasil istiyorlar biz neden bir şey isteyemiyoruz . Saygilar.
Gurbetci Kenan bey çok haklısınız aracı müyane içi her sene veya her iki senede bir müyane için geri götürmem gerekiyorsa 4 yılın hiç bir kıymeti degeri yok bu araçlarda tüv demüyaneleri yapılırsa hem devlete maddi bir gelir olur hemde vatandaş geti götür eziyetinden kurtulur yetkililerin dikkate alması dilegiyle saygılar.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lokalbakis.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
soru
(25.12.2023 23:32 - #247)
4 yil olunca muayene her yil nasil yaptiracak arac sahipleri yurtdisina cikmadan, onemli olan 185 gunu 30a indirilmesi.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lokalbakis.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.