Mardin'de asırlık tarihi bina kendi enerjisini üretecek

Türkiye 05.11.2021 - 15:50, Güncelleme: 05.11.2021 - 15:50 1883+ kez okundu.
 

Mardin'de asırlık tarihi bina kendi enerjisini üretecek

Mardin kentsel sit alanında güneş enerjisi kullanarak kendi elektriğini üreten tarihi ev faaliyete geçti.Şehmus EDİS (MARDİN İGFA) Mardin'de Uluslararası Tasarım Vakfı, Kültürel Mirası Koruma Derneği, Edinburgh World Heritage ortaklığında gerçekleştirilen KORU Projesi kapsamında restore edilen tarihi evin açılışı yapıldı. Tarihi evin açılışına Mardin'in Artuklu Belediyesi Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hatip Özer, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şahin, Kültürel Mirası Koruma Derneği üyeleri, Uluslar Arası Tasarım Vakfı Başkanı Nihat Eerdoğan ve STK temsilcileri ve mahalle sakinlerinin katıldı. Açılışta yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tasarım Vakfı Başkanı Nihat Erdoğan Tamirevi’de  Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu yapıda güneş enerjisi sistemi DEDAŞ ile yapılan protokol ile faaliyete girdiğini söyledi. Tescilli bir yapı olan ve Tamirevi adı verilen yapı örnek bir restorasyonun yapıldığığını belirten Erdoğan,"Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu geleneksel taş mimarisi ile 19 yy. da yapılmış bir Mardin evidir. Zaman içinde metruk kalması nedeni ile yıpranan ve kullanılamaz hale gelen yapıda 2017’de KORU projesi kapsamında başlayan restorasyon sürecinde mimarlık inşaat ve restorasyon bölümleri üniversite öğrencileri için bir koruma kampı düzenlenmiş, onlarca marangoz ve taş ustalarına kapasite geliştirme eğitimleri verilmiştir. Edinburgh şehrine onlarca taş ustası, mimar,restoratör, sanat tarihçi ve öğrencileri proje kapsamında götürülerek kapasite geliştirme programlarına katıldı” dedi.   Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir tutaşı ise, Farklı kültürleri, dinleri, dilleri ile dünya kenti olan Mardin son yıllarda yerli yabancı turistlerin yoğun ilgisini çektiğini belirterek, Tamirevi projesini önemsediklerini söylerken, "2000 yılından bu yana Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Mardin'in tarihi dokusunu oluşturan tarihi evlerin korunması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Doğal yapı ile insan etkileşimi sonucu ortaya çıkan taş mimarisinin benzersiz dini ve geleneksel yapılarını barındıran Mardin, bir ortaçağ kenti görünümüyle “kültürel peyzaj alanı” olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne öneriliyor. Bu nedenle tarihi evlerin korunması amacıyla yapılan bu tür projeler tarihi kentin devamına önemli katkılar sağlar" dedi.

Mardin kentsel sit alanında güneş enerjisi kullanarak kendi elektriğini üreten tarihi ev faaliyete geçti.

Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)
Mardin'de Uluslararası Tasarım Vakfı, Kültürel Mirası Koruma Derneği, Edinburgh World Heritage ortaklığında gerçekleştirilen KORU Projesi kapsamında restore edilen tarihi evin açılışı yapıldı.

Tarihi evin açılışına Mardin'in Artuklu Belediyesi Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hatip Özer, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şahin, Kültürel Mirası Koruma Derneği üyeleri, Uluslar Arası Tasarım Vakfı Başkanı Nihat Eerdoğan ve STK temsilcileri ve mahalle sakinlerinin katıldı.


Açılışta yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tasarım Vakfı Başkanı Nihat Erdoğan Tamirevi’de  Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu yapıda güneş enerjisi sistemi DEDAŞ ile yapılan protokol ile faaliyete girdiğini söyledi. Tescilli bir yapı olan ve Tamirevi adı verilen yapı örnek bir restorasyonun yapıldığığını belirten Erdoğan,"Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu geleneksel taş mimarisi ile 19 yy. da yapılmış bir Mardin evidir. Zaman içinde metruk kalması nedeni ile yıpranan ve kullanılamaz hale gelen yapıda 2017’de KORU projesi kapsamında başlayan restorasyon sürecinde mimarlık inşaat ve restorasyon bölümleri üniversite öğrencileri için bir koruma kampı düzenlenmiş, onlarca marangoz ve taş ustalarına kapasite geliştirme eğitimleri verilmiştir. Edinburgh şehrine onlarca taş ustası, mimar,restoratör, sanat tarihçi ve öğrencileri proje kapsamında götürülerek kapasite geliştirme programlarına katıldı” dedi.

 

Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir tutaşı ise, Farklı kültürleri, dinleri, dilleri ile dünya kenti olan Mardin son yıllarda yerli yabancı turistlerin yoğun ilgisini çektiğini belirterek, Tamirevi projesini önemsediklerini söylerken, "2000 yılından bu yana Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Mardin'in tarihi dokusunu oluşturan tarihi evlerin korunması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Doğal yapı ile insan etkileşimi sonucu ortaya çıkan taş mimarisinin benzersiz dini ve geleneksel yapılarını barındıran Mardin, bir ortaçağ kenti görünümüyle “kültürel peyzaj alanı” olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne öneriliyor. Bu nedenle tarihi evlerin korunması amacıyla yapılan bu tür projeler tarihi kentin devamına önemli katkılar sağlar" dedi.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lokalbakis.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.